Page 1 of 1

Choppy Video on Time Lapse

PostPosted: Sun Jun 05, 2011 8:45 pm
by hsestes00
I have done serveral timelapse videos, but all where stationary shots. I have now started working with my recently purchased Merlin/Skywatcher mount, and using papywizard. Even though I have the yaw set at .01 degree for everyshot, it still seems choppy on playback. I am currently using Windows Movie Maker, which the only drawback i have found is the mimimum frame rate is .03 (if my math is right, that equates to 20fps). Should I look at another software to create the movies at 24 or 30 fps, or is it the .01 degree in the yaw effecting the video? If it is the software, anyone recommend a application (cheaper the better :-) )
I am using the "Time Lapse Preset Generator" here http://www.kolor.com/forum/t6748-papywizard-timelapse-preset-generator?id=6748

Other settings are :
Canon Rebel XT
Focus set to manual
image stablation time .05 sec.
time lapse shot 450 shots, at .01 yaw.

Here is one test time lapse. http://www.youtube.com/watch?v=dvd2Yufx9bE&feature=youtube_gdata

PostPosted: Sun Jun 05, 2011 10:24 pm
by claudevh
Hello Scott ("hsestes00")

For simple and cheap software's to assemble picts, you can use :
-VideoMatch, you can download and use it for free (watermark)
http://gromada.com/videomach/
-Quicktime Movie Pro from Apple, very cheap licence
http://www.apple.com/fr/quicktime/download/

I have also the impression that your stabilisation time of .05 sec is too short ...

You can forget Windows Movie Maker, you will never get correct results !

Have fun ...

(could-you please delete your other post ? thanks)