Image-stitching and virtual tour solutions My account Updates
It is currently Thu Oct 23, 2014 11:07 pm

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun Dec 26, 2010 6:18 pm 
Offline
Member

Joined: Thu May 06, 2010 1:01 pm
Posts: 237
Location: Near Paris - France
APG 2.5 RC - Windows 32

A/ After having performed the optimisation of a 24 image spherical panorama, I got a satisfactory result with an RMS error of 1.86. I saved the pano file, performed a complete rendering and was also very happy with the final result.

B/ Now, as there was a remaining ghost in the panorama, I modified the ghost related image in gimp (create alpha channel; then erase related pixel in image) and saved it as a .png file.

C/ I edited the .pano file with wordpad to replace the name of the modified imagexx.tif by imagexx.png

D/ Then I restarted APG and loaded the modified .pano file. The issue is that, at pano loading, APG optimises the panorama ! So, the good result achieved in step A/ above desappeared and I got a very bad rms, unable to recover the good score even after several trials.

E/ I tried again with imagexx.png set back to imagexx.tif (in order to come back to the originally saved .pano file); but, anyhow, APG feels it necessary to optimise the panorama; and the achieved RMS is again much worse than in A/. It is also "funny" to note that at each new loading of the .pano file a different RMS is calculated (2.52, 3.85, 4.47, 3.55, see screen capture).

>> I have not dreamed of a good RMS: the .pano file records the figure of 1.86 that I had reached just before saving !

>> May I say that I feel very angry with this behaviour ! APG definitively shall not re-optimise the panorama at loading !!! Otherwise it is useless to spend hours optimising a panorama and at the end have all this work ruined in a few seconds ! Furthermore, additional ghost removal as may be sometime necessary will not be possible anymore if optimisation is restarted at each pano loading.

Please, please, please : make a quick correction of this bug ! Otherwise I do not see how I can continue to work !!! I could live with and overcome the bugs in beta1 and beta2; but this issue is really at the heart of my process with APG and I do not see how I could overcome it....

Anyhow, happy new year to the Kolor team, very efficient and very professional, I must say.. despite my anger of the day !



_________________
Nikon D5100 (formerly Nikon D60) - Sigma 10-20 - 24 shots Panoramas in 3 raws
Windows 32 bits - APG
website htt://jmh.trp.free.fr


Last edited by hermer-blr on Sun Dec 26, 2010 7:13 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 26, 2010 7:16 pm 
Offline
Member

Joined: Thu Jun 24, 2010 11:08 pm
Posts: 51
Location: Szczecin / Poland
I agree

_________________
Marcin Klimczuk
http://www.panoramy.pro


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Dec 27, 2010 11:00 pm 
Offline
New member

Joined: Wed Oct 20, 2010 8:55 am
Posts: 2
I agree too,
Had to go back to beta 2,
RC is not usable this way.

Reinier


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2010 9:52 am 
Offline
Member
User avatar

Joined: Fri May 05, 2006 8:16 am
Posts: 1228
Location: Bulgaria
RMS is not a linear measurement of panorama quality. I often stitch projects with RMS of 7-9 and more and most of my handheld panos have no problems with RMS of 3-5. So I see no problem with the projects shown in the screenshot - have you rendered them?

Also, being angry during the holidays is not good for your mental health - take a deep breath, do not use beta software if it does not suit you and have some mulled wine!

Happy holidays!

_________________
Some of my panoramas, posted in the Autopano Pro flickr group.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2010 10:40 am 
Offline
Member

Joined: Thu May 06, 2010 1:01 pm
Posts: 237
Location: Near Paris - France
Thanks for your wise recommandations, that I will obviously strictly obey, drinking some champagne wine to your health and to the health of the Kolor team (they deserve it).

I share your view that RMS is just a number and that a panorama may be good with a bad RMS. But, when a .pano is saved, it has to reopen exactly the same : otherwise, efficient ghost hunting will be impossible.

As I shoot my panoramas handheld, it takes some time to adjust the control points and to omtimize the stitching. When this is done and when I am happy with the resul, I save the .pano and start the ghost hunting (if any ghosts either to completely remove or to resurrect) process: input image modification in gimp and creation of .png files; then editing the .pano to replace the names of the modified files. At this stage, when going back to APG, I do not want any further optimization to be performed before rendering. I only want the panorama to be rendered with the modified images and the ghosts fully removed or fully resurrected.


So, chocolate and whisky are the solution until a software upgrade is performed...

Happy new year !!!

_________________
Nikon D5100 (formerly Nikon D60) - Sigma 10-20 - 24 shots Panoramas in 3 raws
Windows 32 bits - APG
website htt://jmh.trp.free.fr


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 29, 2010 1:28 pm 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: Mon Nov 14, 2005 4:56 pm
Posts: 5901
Location: Francin, France
Confirmed bug of RC : issue 479 ( reopening a .pano changes RMS ).


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group