Autopano Pro 2.0.4 and Autopano Giga 2.0.4  

Official news, releases information, status updates.
Annonces officielles, nouvelles versions, avancement.
User avatar
AlexandreJ
Kolor Team
 
Posts: 5918
Joined: Mon Nov 14, 2005 4:56 pm
Location: Francin, France

Autopano Pro 2.0.4 and Autopano Giga 2.0.4

by AlexandreJ » Fri Sep 18, 2009 9:33 am

Hi,

The new version 2.0.4 is available right now. It fixes a lot of stuff in many area and prepare the job for next feature integration.

The changelog for this last version is accessible directly from a single url : http://download.autopano.net/changelog

Some notes :

- We decided to remove direct flash export from Autopano Pro and Autopano Giga because of 2 issues : it doesn't work well there because it's not right place to put it and integration issue with krpano licensing. The same functionally is still available through Autopano Tour even in demo mode. As Autopano Tour will be a standalone product, it makes really sense to prevent flash bugs in Autopano Pro / Giga.
- Raw development is now really different from previous version. Dark raw have now the right lighting. Be warned.
- Documentation is quite finished of Autopano Pro / Giga. French version is now done totally. Some translation needs to be updated in english and screenshot for english part too.

Some news about development :

- Autopano Tour 1.1 Beta 3 is now a public beta
- Features list is huge comparing to last release
Download list and features here : http://www.autopano.net/forum/t7116-apt-v1.1-beta

Alexandre

User avatar
[bo]
Member
 
Posts: 1226
Joined: Fri May 05, 2006 8:16 am
Location: Bulgaria

by [bo] » Fri Sep 18, 2009 9:37 am

Great, thanks a lot! I'm impatient to find out if the two most common crashes I encounter persist. 1 being crash when adding CPs and the other - when adding/removing images form a panorama.
Some of my panoramas, posted in the Autopano Pro flickr group.

no avatar
Stephmw
Member
 
Posts: 28
Joined: Wed Jul 25, 2007 9:47 pm
Location: London

by Stephmw » Fri Sep 18, 2009 10:24 am

This is great, thanks! Can't wait to try it out on my current panos :-)
Canon 5D, 24-70L f2.8, 70-200L f2.8, Canon 350D, NN3, NN5, 10-22mm, 35mm f2, Canon 17-85mm IS, Canon 70-300mm IS DO

User avatar
blazouf
Member
 
Posts: 18
Joined: Thu Oct 16, 2008 3:35 pm
Location: Marseille

by blazouf » Fri Sep 18, 2009 10:55 am

Great news ! Super nouvelle !
Sadly, the smartblend algorithm always take 10 mn to calculate a 20 000 x 5000 px pano.
And like previous versions, when the smarblend begin, my Macbook pro begin to be very slow and unresponsive...
Maybe i have to delete my autopano giga preferences ?

I can't wait for the new smartblend 2 algorithm !

P.S: sorry for bad english..

User avatar
machart
Member
 
Posts: 176
Joined: Tue Oct 03, 2006 1:07 pm
Location: Ostfriesland

by machart » Fri Sep 18, 2009 10:59 am

great!

but do i register my krpano full licence in apt?

[EDIT] i found it, but its too small to read...
Last edited by machart on Fri Sep 18, 2009 11:38 am, edited 1 time in total.
::: close to the rainbow :::
D300S, 18-200mm, 10,5mm, NN3, iMac i7
http://panographie.net

User avatar
[bo]
Member
 
Posts: 1226
Joined: Fri May 05, 2006 8:16 am
Location: Bulgaria

by [bo] » Fri Sep 18, 2009 1:17 pm

blazouf, 10 minutes is not a bad time for a 20x5MP panorama! You can easily speed that with a RAID of 2xIntel X25-M G2 :D

ps: You probably know that Kolor did not create Smartblend - it was kinda integrated, as it was a separate software... So the new blender will probably be named differently. My proposal is MagicBlend as it is supposed to combine the best sides of Multiband and Smartblend ;)
Some of my panoramas, posted in the Autopano Pro flickr group.

User avatar
AlexandreJ
Kolor Team
 
Posts: 5918
Joined: Mon Nov 14, 2005 4:56 pm
Location: Francin, France

by AlexandreJ » Fri Sep 18, 2009 1:49 pm

I will definitively welcome name proposal for 'smartblend 2' :)

User avatar
scraffe
Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Mar 14, 2008 3:29 pm
Location: Lanslebourg Mont Cenis

by scraffe » Fri Sep 18, 2009 2:26 pm

Merci pour les corrections...

Quels sont les évolutions prévu pour Autopano Tour ?
J'avais cru comprendre la possible intégration de hotspot vidéo et autre petite fonctionnalité sympa de Krpano ?
En tout cas bravo pour le boulot, j'attends la v1.0.9 de Krpano pour tester les interface sous Flash Builder, que du bonheur.

User avatar
AlexandreJ
Kolor Team
 
Posts: 5918
Joined: Mon Nov 14, 2005 4:56 pm
Location: Francin, France

by AlexandreJ » Fri Sep 18, 2009 3:04 pm

scraffe wrote:Quels sont les évolutions prévu pour Autopano Tour ?
J'avais cru comprendre la possible intégration de hotspot vidéo et autre petite fonctionnalité sympa de Krpano ?

Fait. Regarde autopano tour v1.1 Beta. Tout est déjà  dedans ( et krpano 1.08 beta 9 y est inclus ).

no avatar
wildpeaks
Member
 
Posts: 17
Joined: Tue Mar 03, 2009 10:29 am
Location: Strasbourg, France

by wildpeaks » Fri Sep 18, 2009 4:30 pm

AlexandreJ wrote:I will definitively welcome name proposal for 'smartblend 2' :)

SmarterBlend ? :lol:

User avatar
DrSlony
Member
 
Posts: 1880
Joined: Sat Nov 03, 2007 6:30 pm
Location: Sweden

by DrSlony » Fri Sep 18, 2009 4:51 pm

LOL
DrBlend? Dr van der Blend? :D

User avatar
scraffe
Member
 
Posts: 50
Joined: Fri Mar 14, 2008 3:29 pm
Location: Lanslebourg Mont Cenis

by scraffe » Fri Sep 18, 2009 5:02 pm

Yes... Pardon pour ma mauvaise lecture du post :rolleyes:
Bravo Alexandre, je mis mets immédiatement.
Une question, peut on utiliser la bêta en production ?
J'ai un travail en court sur Tourweaver et je préfèrerai le faire sur APT !
regarde ce que je pouvais faire au niveau graphique dans Tourweaver : http://enimages.net/visites/demo74/esdi_demo74.html
Mais grâce à  toi et krpano, je pense pouvoir vraiment faire des produits Richmedia à  partir d'APT... et de Flex !
Ma proposition de site communautaire gratuit pour les membres Autopano tiens toujours, je pense pouvoir développer un système de gestion du portfolio de chaque membre style PanoBook en ligne !
Tiens moi au courant si tu veux en parler.
Bravo aussi pour le montage du 20Giga de Paris je suis impatient de le voir.
Encore merci pour APT

User avatar
gkaefer
Member
 
Posts: 3387
Joined: Tue Jun 09, 2009 1:01 pm
Location: Salzburg

by gkaefer » Fri Sep 18, 2009 5:11 pm

AlexandreJ wrote:I will definitively welcome name proposal for 'smartblend 2' :)

KolorBlend

lg
Georg

no avatar
GURL
Member
 
Posts: 2943
Joined: Tue Dec 06, 2005 1:57 pm
Location: Grenoble

by GURL » Fri Sep 18, 2009 5:18 pm

Je verrais bien quelque-chose du genre Mère Denis ou Mr Propre !


Image
Georges

User avatar
marco-pano
Member
 
Posts: 725
Joined: Thu Nov 16, 2006 8:33 pm
Location: Paris

by marco-pano » Fri Sep 18, 2009 7:03 pm

wildpeaks wrote:
AlexandreJ wrote:I will definitively welcome name proposal for 'smartblend 2' :)

SmarterBlend ? :lol:

Interesting idea.
But smartblend 3 will become SmartestBlend. What about smartblend 4 ? :cool:
The name : not so important, what result and efficiency will it bring : that's a key point.

Thank's to Kolor Dev's team for this update 2.04 :)
Marco, Paris ;)
Canon EOS 40D, EF-S 10-22, EF 24-105 LIS, EF 70-200 LIS - Canon G9 (wide-converter)
DxO v7.5, Autopano Pro 2.6, PS CS5 and time

no avatar
Derk
New member
 
Posts: 3
Joined: Fri Sep 18, 2009 8:08 pm

by Derk » Fri Sep 18, 2009 8:40 pm

Hate to destroy the good mood here, but I am not happy at all on the fact that Flash export was taken away
I am doing a lot of 360 panoramas and was using the export function a lot. The quality was excellent. I sounds great that this is now available in Autopano Tour. Yes the export is there but the quality is not comparable and configurable. There are also no options for the flash export. If it would contain an option for high quality flash output I would be happy. Would even be willing to buy it. But not in its current form
I can't remember any program where with an update a key function was taken away.
Derk
Last edited by Derk on Fri Sep 18, 2009 8:40 pm, edited 1 time in total.

User avatar
gkaefer
Member
 
Posts: 3387
Joined: Tue Jun 09, 2009 1:01 pm
Location: Salzburg

by gkaefer » Fri Sep 18, 2009 10:25 pm

Derk wrote:Hate to destroy the good mood here, but I am not happy at all on the fact that Flash export was taken away
I am doing a lot of 360 panoramas and was using the export function a lot. The quality was excellent. I sounds great that this is now available in Autopano Tour. Yes the export is there but the quality is not comparable and configurable. There are also no options for the flash export. If it would contain an option for high quality flash output I would be happy. Would even be willing to buy it. But not in its current form
I can't remember any program where with an update a key function was taken away.
Derk

and what?

Yes the export is there but the quality is not comparable and configurable

and in autopano 2.0.3, 2.0.2 it was comparable and configurable?

no avatar
Derk
New member
 
Posts: 3
Joined: Fri Sep 18, 2009 8:08 pm

by Derk » Sat Sep 19, 2009 4:47 am

gkaefer wrote:
Derk wrote:Hate to destroy the good mood here, but I am not happy at all on the fact that Flash export was taken away
I am doing a lot of 360 panoramas and was using the export function a lot. The quality was excellent. I sounds great that this is now available in Autopano Tour. Yes the export is there but the quality is not comparable and configurable. There are also no options for the flash export. If it would contain an option for high quality flash output I would be happy. Would even be willing to buy it. But not in its current form
I can't remember any program where with an update a key function was taken away.
Derk

and what?
Looks like you don't care about this, but one of the reasons I bought APP was for this ability.


Yes the export is there but the quality is not comparable and configurable

and in autopano 2.0.3, 2.0.2 it was comparable and configurable?

Not configurable but very high quality.

User avatar
gkaefer
Member
 
Posts: 3387
Joined: Tue Jun 09, 2009 1:01 pm
Location: Salzburg

by gkaefer » Sat Sep 19, 2009 12:16 pm

Derk wrote:
gkaefer wrote:
Derk wrote:Hate to destroy the good mood here, but I am not happy at all on the fact that Flash export was taken away
I am doing a lot of 360 panoramas and was using the export function a lot. The quality was excellent. I sounds great that this is now available in Autopano Tour. Yes the export is there but the quality is not comparable and configurable. There are also no options for the flash export. If it would contain an option for high quality flash output I would be happy. Would even be willing to buy it. But not in its current form
I can't remember any program where with an update a key function was taken away.
Derk

and what?
Looks like you don't care about this, but one of the reasons I bought APP was for this ability.


Yes the export is there but the quality is not comparable and configurable

and in autopano 2.0.3, 2.0.2 it was comparable and configurable?

Not configurable but very high quality.

sorry I just dont understand you. you bought APP. and APT was not included with APP?
if this is case, I understand you saying that one important feature was taken away.
But in case that APT is also included when you buy APP (I bought APG and here APT is included), than the feature just moved from one program to a second one.
And clear thats the workflow will suffer...

about quality- I've to less experience to give statements here...
hint: did you try autopano tour 1.1.0 beta 3 just available since yesterday:
http://www.autopano.net/forum/t7116-apt-v1.1-beta

quality: in 1.1.0 beta 3 version I can do:
+ add panorama
+ panorama properties tab -> picture parameters:
I can change image quality from 1-12, per default 10.
I can change parameters "cube face size", "cutting size", "preview width", "jpeg quality"
and with these parameters you can very influence qualty of flash export when you now do finally step
+ file -> export flash.

Georg

no avatar
wildpeaks
Member
 
Posts: 17
Joined: Tue Mar 03, 2009 10:29 am
Location: Strasbourg, France

by wildpeaks » Sat Sep 19, 2009 5:22 pm

marco-pano wrote:
wildpeaks wrote:
AlexandreJ wrote:I will definitively welcome name proposal for 'smartblend 2' :)

SmarterBlend ? :lol:

Interesting idea.
But smartblend 3 will become SmartestBlend. What about smartblend 4 ? :cool:

SmartesterBlend :lol:

I quite "MagicBlend" or "Dr Van Der Blend" as proposed earlier in the thread though.
Last edited by wildpeaks on Sat Sep 19, 2009 5:24 pm, edited 1 time in total.

no avatar
Derk
New member
 
Posts: 3
Joined: Fri Sep 18, 2009 8:08 pm

by Derk » Sat Sep 19, 2009 9:18 pm

@ George
Thanks for the response George and the effort you put in to help
I have tried your suggestions but regretfully the quality is not the same. I don't mind to change my workflow but for me ultimately it is the quality that matters
Anyway, for now I am using the old version of APP and create the Flash output from there which is very good.
Hopefully APT develops further and can be used to create high quality output as well. It is also possible that I still am missing something.
Again thanks for your response and b.t.w I really love APP and the effort of the developers.
Derk

no avatar
Michael Ezra
Member
 
Posts: 217
Joined: Thu Jan 26, 2006 3:43 pm
Location: New York

by Michael Ezra » Sat Sep 26, 2009 1:24 pm

Alexandre,

Thanks for the update!
I have 2 questions:

1. Could you please explain this: "Raw development is now really different from previous version. Dark raw have now the right lighting. Be warned." or point me to the relevant documentation.

2. APG was supposed to have extended HDR support. Do you have any news on HDR tone mappers for APG? When do you plan to release them? Any pleasant surprises we are not yet aware about?:)
Last edited by Michael Ezra on Sat Sep 26, 2009 1:27 pm, edited 1 time in total.

no avatar
aki3
New member
 
Posts: 5
Joined: Sat Mar 28, 2009 1:04 am

by aki3 » Sun Sep 27, 2009 11:38 am

Hi Alexandre,

Thanks for the update v2.0.4.

In your changelog ,
FIXED - Export ptgui -> coordinates should be integer and not float.

Today, I challenged Export from .pano to .pts. (PTGui 8.2.2 pro)
PTGui pro can't read .pts file correctly.
PTGui pro reports "-352.989 is not a valid integer value".
It seems remaining Bugs.

At input images section, there are still exist float values.

# input images:
#-dummyimage
# The following line contains a 'dummy image' containing some global parameters for the project
o w1 h1 y0 r0 p0 v307.153 a0 b0.040788 c0 f2 d0 e0 g0 t0 C-352.989,2118.01,72.2633,2543.26
#-imgfile 1760 2640 "I:\Pano_make\DP1_Nijyo_RiceGarden_20090921\Org_img\SDIM1918.tif"
o f2 y-20.7131 r-11.2139 p-4.29935 v=0 a=0 b=0 c=0 d=0 e=0 g=0 t=0 C-352.989,2118.01,72.2633,2543.26
#-imgfile 1760 2640 "I:\Pano_make\DP1_Nijyo_RiceGarden_20090921\Org_img\SDIM1921.tif"
o f2 y17.7126 r10.983 p-4.2838 v307.153 a0 b0.040788 c0 d=0 e=0 g=0 t=0 C-352.989,2118.01,72.2633,2543.26

Best regards.

User avatar
marco-pano
Member
 
Posts: 725
Joined: Thu Nov 16, 2006 8:33 pm
Location: Paris

by marco-pano » Sun Sep 27, 2009 7:58 pm

aki3 wrote:... It seems remaining Bugs...

So, this info would be useful in this forum:
http://www.autopano.net/forum/f19-autopano-pro-2-giga-bug-discussion
Marco, Paris ;)
Canon EOS 40D, EF-S 10-22, EF 24-105 LIS, EF 70-200 LIS - Canon G9 (wide-converter)
DxO v7.5, Autopano Pro 2.6, PS CS5 and time

no avatar
kernow
Member
 
Posts: 15
Joined: Sun Jun 28, 2009 9:40 pm

by kernow » Sun Nov 29, 2009 12:05 pm

about quality- I've to less experience to give statements here...
hint: did you try autopano tour 1.1.0 beta 3 just available since yesterday:
http://www.autopano.net/forum/t7116-apt-v1.1-beta

quality: in 1.1.0 beta 3 version I can do:
+ add panorama
+ panorama properties tab -> picture parameters:
I can change image quality from 1-12, per default 10.
I can change parameters "cube face size", "cutting size", "preview width", "jpeg quality"
and with these parameters you can very influence qualty of flash export when you now do finally step
+ file -> export flash.
Georg

I have autopano pro, and am also missing the Flash output, though it didn't work particularly well on my PC. Getting a new laptop with quad core and more RAM, so am expecting a big improvement. Was going to download the beta, but decided that my current old laptop will struggle.:)

My question is though, how do I go about getting Flash export now? Do create a panorama in autopano pro, and load the files into the Tour to create Flash tours? I'd like to update an old site of mine using Flash if possible.

Next

Return to Announcements / Annonces

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest