Papywizard on MacOS  

Everything you need to motorize your head
no avatar
mediavets
Moderator
 
Posts: 16415
Likes: 2 posts
Liked in: 130 posts
Joined: Wed Nov 14, 2007 2:12 pm
Location: Isleham, Cambridgeshire, UK.
Info

by mediavets » Tue Jun 02, 2009 12:49 pm

macbenutzer wrote:
mediavets wrote:It is a perfectly viable/proper form of BT connection. BT supports many profiles.

Yes, i know. But it is not "Plug&Play" as a normal Mac-User is used to :-)
He has to go to the BT-Systemsetting, add the BT module to the list, copy the /dev/-path and insert that in PW manually. That is what i ment with "handmade".
It would be easier to just select the BT-module within PW...

Peter

I see what you mean but in my experience BT is seldom as 'plug-n-play' as its advocates lead one to expect.

Since they represent such a tiny minority of computer users, can Mac-users ever be considered 'normal'? ;)
Last edited by mediavets on Tue Jun 02, 2009 5:30 pm, edited 1 time in total.
Andrew Stephens
Many different Nodal Ninja and Agnos pano heads. Merlin/Panogear mount with Papywizard on Nokia Internet tablets.
Nikon D5100 and D40, Sigma 8mm f3.5 FE, Nikon 10.5mm FE, 35mm, 50mm, 18-55mm, 70-210mm. Promote control.

no avatar
jriley
Member
 
Topic author
Posts: 147
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Tue Apr 08, 2008 2:51 pm
Location: Spartanburg, SC USA
Info

by jriley » Tue Jun 02, 2009 4:54 pm

mediavets wrote:Since the represent such a tiny minority of computer users, can Mac-users ever be considered 'normal'? ;)

Proudly abnormal Mac user since 1984 :D And, yes, Bluetooth is always plug-and-play for me on my Mac, but I haven't been trying to use it for Papywizard. I can understand why someone on a Mac would expect it to "just work", since that is our normal experience :cool: I have also been surprised at how well things work on my eee PC 900 running Easy Peasy Ubuntu. :)

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Tue Jun 02, 2009 5:14 pm

If there where much developer tools under MacOS, we could build applications more easily. Try to install X-Code, and compile a program, you will understand ;)
Frédéric

no avatar
macbenutzer
Member
 
Posts: 75
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Fri Apr 17, 2009 1:01 pm
Location: Aachen - Aix-la-Chapelle
Info

by macbenutzer » Wed Jun 03, 2009 11:01 pm

fma38 wrote:About the log, once the app. has crashed, send me le log in /tmp/papywizard.log (without restarting Papywizard)...

PW does not really crash as the OS is listing it as running application - not as "is not answering" = crashed. It is searching for BT devices but does never end and the two buttons do not react at all. But nevertheless: here is the log:

2009-06-03 23:55:38,546::MainThread::INFO::Starting Papywizard...
2009-06-03 23:55:38,652::MainThread::INFO::Importing modules...
2009-06-03 23:55:39,759::MainThread::INFO::Loading i18n files...
2009-06-03 23:55:39,766::MainThread::DEBUG::Papywizard.i18n(): locale=de_DE
2009-06-03 23:55:39,767::MainThread::WARNING::Can't find qt translation file
2009-06-03 23:55:39,767::MainThread::INFO::Loading Style Sheets...
2009-06-03 23:55:39,785::MainThread::WARNING::No user Style Sheet found
2009-06-03 23:55:39,786::MainThread::INFO::Loading configuration...
2009-06-03 23:55:39,792::MainThread::DEBUG::ConfigManager.__init__(): versions: dist=['2', '1', '6'], user=[u'2', u'1', u'6']
2009-06-03 23:55:39,792::MainThread::DEBUG::ConfigManager.__init__(): user config. is up-to-date
2009-06-03 23:55:39,792::MainThread::INFO::Load plugins...
2009-06-03 23:55:39,809::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,809::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Simulation' plugin with capacity 'yawAxis'
2009-06-03 23:55:39,810::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,810::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Simulation' plugin with capacity 'pitchAxis'
2009-06-03 23:55:39,810::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,811::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Simulation' plugin with capacity 'shutter'
2009-06-03 23:55:39,813::MainThread::TRACE::MerlinOrionYawAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,813::MainThread::TRACE::MerlinOrionAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,813::MainThread::TRACE::MerlinOrionHardware._init()
2009-06-03 23:55:39,814::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,814::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Merlin/Orion' plugin with capacity 'yawAxis'
2009-06-03 23:55:39,815::MainThread::TRACE::MerlinOrionPitchAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,815::MainThread::TRACE::MerlinOrionAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,815::MainThread::TRACE::MerlinOrionHardware._init()
2009-06-03 23:55:39,816::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,816::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Merlin/Orion' plugin with capacity 'pitchAxis'
2009-06-03 23:55:39,816::MainThread::TRACE::MerlinOrionShutter._init()
2009-06-03 23:55:39,817::MainThread::TRACE::MerlinOrionHardware._init()
2009-06-03 23:55:39,817::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,817::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Merlin/Orion' plugin with capacity 'shutter'
2009-06-03 23:55:39,818::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,819::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Tethered' plugin with capacity 'shutter'
2009-06-03 23:55:39,819::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,820::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Timelord' plugin with capacity 'shutter'
2009-06-03 23:55:39,822::MainThread::TRACE::PololuServoYawAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,822::MainThread::TRACE::PololuServoAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,822::MainThread::TRACE::PololuServoHardware._init()
2009-06-03 23:55:39,823::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,823::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Pololu Servo' plugin with capacity 'yawAxis'
2009-06-03 23:55:39,823::MainThread::TRACE::PololuServoPitchAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,824::MainThread::TRACE::PololuServoAxis._init()
2009-06-03 23:55:39,824::MainThread::TRACE::PololuServoHardware._init()
2009-06-03 23:55:39,824::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,825::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Pololu Servo' plugin with capacity 'pitchAxis'
2009-06-03 23:55:39,825::MainThread::TRACE::PololuServoShutter._init()
2009-06-03 23:55:39,825::MainThread::TRACE::PololuServoHardware._init()
2009-06-03 23:55:39,826::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,826::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'Pololu Servo' plugin with capacity 'shutter'
2009-06-03 23:55:39,827::MainThread::TRACE::AbstractPlugin._loadConfig()
2009-06-03 23:55:39,827::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): added 'EOS Utility' plugin with capacity 'shutter'
2009-06-03 23:55:39,828::MainThread::INFO::Loading user plugins...
2009-06-03 23:55:39,828::MainThread::DEBUG::PluginManager.register(): parsing '/Users/aix/.config/papywizard2/plugins' dir...
2009-06-03 23:55:39,828::MainThread::INFO::Activate plugins...
2009-06-03 23:55:39,829::MainThread::TRACE::MerlinOrionHardware.activate()
2009-06-03 23:55:39,829::MainThread::TRACE::MerlinOrionHardware.activate()
2009-06-03 23:55:39,829::MainThread::TRACE::MerlinOrionShutter.activate()
2009-06-03 23:55:39,830::MainThread::INFO::Creating model...
2009-06-03 23:55:39,834::MainThread::WARNING::Shooting.__init__(): Remove self.hardware compatibility
2009-06-03 23:55:39,835::MainThread::INFO::Loading default presets
2009-06-03 23:55:39,846::MainThread::DEBUG::Preset.__init__(): loading name='4@0 + Z + N'
2009-06-03 23:55:39,846::MainThread::DEBUG::Preset.__init__(): loading name='3@-15 + Z'
2009-06-03 23:55:39,847::MainThread::DEBUG::Preset.__init__(): loading name='6@30 + 6@-15 + N'
2009-06-03 23:55:39,847::MainThread::DEBUG::Preset.__init__(): loading name='4@30 + 4@-30'
2009-06-03 23:55:39,848::MainThread::DEBUG::Preset.__init__(): loading name='3 + 6 + 12 + 6 + 3 (28mm)'
2009-06-03 23:55:39,849::MainThread::DEBUG::Preset.__init__(): loading name='4 + 12 + 12 + 12 + 8 (32mm)'
2009-06-03 23:55:39,851::MainThread::INFO::Loading user presets
2009-06-03 23:55:39,851::MainThread::WARNING::No user presets found
2009-06-03 23:55:39,851::MainThread::INFO::Starting Spy...
2009-06-03 23:55:39,852::MainThread::INFO::Creating GUI...
2009-06-03 23:55:39,852::Spy::INFO::Starting Spy...
2009-06-03 23:55:39,943::MainThread::WARNING::MainController.__onKeyPressed(): fix fullScreenFlag property!!!
2009-06-03 23:55:39,999::MainThread::TRACE::MainController.__onTabWidgetCurrentChanged()
2009-06-03 23:55:39,999::MainThread::DEBUG::MainController.__onTabWidgetCurrentChanged(): shooting mode set to 'preset'
2009-06-03 23:57:52,470::MainThread::INFO::Scanning available bluetooth devices...
Last edited by macbenutzer on Wed Jun 03, 2009 11:02 pm, edited 1 time in total.
MacPro - MacBook - OS X 10.6.2 - D300 - D700 - Fuji S5 - PhaseOne P65+/P30+
8mm/10,5mm/10-20mm/17-35mm/18mm/25mm/85mm/etc. - wired + BT Merlin/Orion

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Thu Jun 04, 2009 7:11 am

Ok, and what happens if you manually enter the address of your BT device, and try to connect?
Frédéric

no avatar
macbenutzer
Member
 
Posts: 75
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Fri Apr 17, 2009 1:01 pm
Location: Aachen - Aix-la-Chapelle
Info

by macbenutzer » Thu Jun 04, 2009 9:45 am

fma38 wrote:Ok, and what happens if you manually enter the address of your BT device, and try to connect?

As far as i remember the same. I did it before but i did not look into the log. I do not remember if PW crashes or just hangs... I will try that tonight.
Peter
Last edited by macbenutzer on Thu Jun 04, 2009 9:46 am, edited 1 time in total.
MacPro - MacBook - OS X 10.6.2 - D300 - D700 - Fuji S5 - PhaseOne P65+/P30+
8mm/10,5mm/10-20mm/17-35mm/18mm/25mm/85mm/etc. - wired + BT Merlin/Orion

no avatar
numz
Member
 
Posts: 116
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Wed May 21, 2008 2:20 pm
Info

by numz » Tue Jul 21, 2009 3:54 pm

Hi,
i've just tried one more time to connect in BT from me macbookpro (mac os x 10.5.7) to the merlin.

I have add the merlin in bluetooth preferences of the mac and in papywizard > préférences > pilotes, i have add the BT interface adresse.
When i click on Connect, I have the message "Etablissement de la connexion...", the light on the merlin is Blue, in the bluetooth preferences of the mac, the merlin is show as connected. But nothing happened in papywizard, i always have "Etablissement de la connexion..." and i should force to quit papywizard...

What i'm doing wrong ?

no avatar
macbenutzer
Member
 
Posts: 75
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Fri Apr 17, 2009 1:01 pm
Location: Aachen - Aix-la-Chapelle
Info

by macbenutzer » Tue Jul 21, 2009 4:03 pm

numz wrote:Hi,
i've just tried one more time to connect in BT from me macbookpro (mac os x 10.5.7) to the merlin.

I have add the merlin in bluetooth preferences of the mac and in papywizard > préférences > pilotes, i have add the BT interface adresse.
When i click on Connect, I have the message "Etablissement de la connexion...", the light on the merlin is Blue, in the bluetooth preferences of the mac, the merlin is show as connected. But nothing happened in papywizard, i always have "Etablissement de la connexion..." and i should force to quit papywizard...

What i'm doing wrong ?

Hi Numz, unfortunally i can not help you right now as my head is diassambled at the moment. I did everything as described above and it worked instantly. Maybe just try it again? Delete (or move) the Preference File for BT?

Peter
MacPro - MacBook - OS X 10.6.2 - D300 - D700 - Fuji S5 - PhaseOne P65+/P30+
8mm/10,5mm/10-20mm/17-35mm/18mm/25mm/85mm/etc. - wired + BT Merlin/Orion

no avatar
jriley
Member
 
Topic author
Posts: 147
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Tue Apr 08, 2008 2:51 pm
Location: Spartanburg, SC USA
Info

by jriley » Tue Jul 21, 2009 7:49 pm

macbenutzer wrote:Hi Numz, unfortunally i can not help you right now as my head is diassambled at the moment.

Your Merlin, we hope :D

no avatar
macbenutzer
Member
 
Posts: 75
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Fri Apr 17, 2009 1:01 pm
Location: Aachen - Aix-la-Chapelle
Info

by macbenutzer » Tue Jul 21, 2009 10:25 pm

jriley wrote:
macbenutzer wrote:Hi Numz, unfortunally i can not help you right now as my head is diassambled at the moment.

Your Merlin, we hope :D

Not quite shure - i tink we both feel a little beat dis-assabled due to overheating ;-)
MacPro - MacBook - OS X 10.6.2 - D300 - D700 - Fuji S5 - PhaseOne P65+/P30+
8mm/10,5mm/10-20mm/17-35mm/18mm/25mm/85mm/etc. - wired + BT Merlin/Orion

no avatar
numz
Member
 
Posts: 116
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Wed May 21, 2008 2:20 pm
Info

by numz » Wed Jul 22, 2009 7:00 am

Hi macbenutzer,
i'have tried again... It's the same think.
Papywizard is blocked ...

User avatar
claudevh
Moderator
 
Posts: 1349
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Sun Nov 25, 2007 11:12 pm
Location: Mont-Saint-André (Belgium)
Info

by claudevh » Wed Jul 22, 2009 11:00 am

Hi Numz, :)

Is the Merlin still working well with your NT machine ?
Do you use the same hardware, I mean "Tronisoft Kit" for the Mac ?

When you have registered the BT on your Mac, do you have introduced the Password again ?
When you have entered the BT adress in your Mac, do-you have validated your input by clicking "OK" ?
:cool: Claude :cool:
Merlin + Papywizard on Windows 7 & Nokia 770 § N810 & Acer (Netbook) + PanoramaApp Androïd + Deltawave PapyMerlin BT + Autopano
Spherical Pano (180 x 360) with Canon 40D + Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 Zoom & Pôle Pano with Canon 5D MK2 and shaved Tokina 10-17 3.5-4.5 AF DX Fisheye
Gigapixel photography with Nikon D200 + Sigma 70-200 F 2.8 EX DG APO HSM

no avatar
numz
Member
 
Posts: 116
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Wed May 21, 2008 2:20 pm
Info

by numz » Wed Jul 22, 2009 1:09 pm

Yes the merlinwork great with XP and the tronisoft kit.

When i choose connect in papywizard hardware menu, the statut of the merlin is "connected" in the mac bluetooth preferences and the 2 led are ok on the tronisoft kit, but papywizard.

Je passe en français pour la suite, un peu de mal à  expliquer...
Qu'entends-tu par "do you have introduced the Password again ?", je l'ai rentré une seul fois lorsque j'ai ajouté la merlin dans les périphériques bluetooth.
Sinon, j'ai bien validé l'adresse dans papywizard, elle est bien présente lorsque je relance le soft.

On dirait que papywizard ne détecte pas que la merlin est connecté.

EDIT : have try version 2.0.0 with serial port configured instead of BT and it's ok...
Last edited by numz on Wed Jul 22, 2009 1:15 pm, edited 1 time in total.

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Wed Jul 22, 2009 8:13 pm

I also have strange issues with MacOS: it works only once, then you have to close/start again Papywizard.

Does it work if you connect through the system bluetooth tools, and then use the serial driver from Papywizard?
Frédéric

no avatar
numz
Member
 
Posts: 116
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Wed May 21, 2008 2:20 pm
Info

by numz » Mon Aug 03, 2009 10:28 am

Hi, i have try papywizard 2 for mac (without BT support, but with serial BT configuration).

I have a problem with the generation of the XML file. The date and mode is not change in the name of the file.

it's look like this : papywizard_%(date_time)s_%(mode)s.xml

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Mon Aug 03, 2009 11:05 am

You mean that this is the name of the file on you hard drive? Funny! It seems that the var. expansion does not work on MacOS... I'll check that.
Frédéric

no avatar
numz
Member
 
Posts: 116
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Wed May 21, 2008 2:20 pm
Info

by numz » Mon Aug 03, 2009 11:12 am

Yes, the name of the file is not changed.

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Mon Aug 03, 2009 11:48 am

But it is really 'papywizard_%(date_time)s_%(mode)s.xml'? Not something like 'papywizard_2009-08-03_11h59m15s_mosaic.xml'?
Frédéric

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Mon Aug 03, 2009 12:12 pm

I just checked: the filename is correctly expanded on my Mac... Can you check the value of the DATA_FILE_FORMAT param in the config file (/Users/<user>/.config/papywizard2/papywizard.conf)?
Frédéric

User avatar
claudevh
Moderator
 
Posts: 1349
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Sun Nov 25, 2007 11:12 pm
Location: Mont-Saint-André (Belgium)
Info

by claudevh » Mon Aug 03, 2009 4:09 pm

Hi Frederic,

Are you a "transfuge" to MAC ?!? :lol:

;)
:cool: Claude :cool:
Merlin + Papywizard on Windows 7 & Nokia 770 § N810 & Acer (Netbook) + PanoramaApp Androïd + Deltawave PapyMerlin BT + Autopano
Spherical Pano (180 x 360) with Canon 40D + Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 Zoom & Pôle Pano with Canon 5D MK2 and shaved Tokina 10-17 3.5-4.5 AF DX Fisheye
Gigapixel photography with Nikon D200 + Sigma 70-200 F 2.8 EX DG APO HSM

no avatar
numz
Member
 
Posts: 116
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Wed May 21, 2008 2:20 pm
Info

by numz » Mon Aug 03, 2009 5:00 pm

fma38 wrote:/Users/<user>/.config/papywizard2/papywizard.conf

I don't find this file...I can't show .config folder...

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Mon Aug 03, 2009 5:35 pm

I'm not a transfuge, but I installed a MacOS system on an old Mac, at work, to make some tests ;)

To see this dir, open a console and:

> cd ~/.config/papywizard2/
> grep DATA_FILE_FORMAT papywizard.conf
Frédéric

no avatar
numz
Member
 
Posts: 116
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Wed May 21, 2008 2:20 pm
Info

by numz » Mon Aug 03, 2009 5:39 pm

Ok, je pouvais le chercher...:D

Il me répond :
DATA_FILE_FORMAT=%(date_time)s_%(mode)s

User avatar
bruper
Member
 
Posts: 31
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Joined: Mon Feb 15, 2010 12:01 pm
Location: Portugal
Info

by bruper » Thu Mar 11, 2010 5:37 pm

thanks Frédéric for all your help, I managed to trash the ~/.config/papywizard2/papywizard.conf
I installed the 2.1.5 (at list I thing I did) but on "about papywizard" it says 2.0.0, is it like that?
Bruno
_____
Merlin mount, Sony EX3 with Adaptimax and some Nikon lenses, Canon 60D with some Canon & Tokina lenses, etc. PapyWizard on MBP 17" 2.93 GHz, OS 10.6.6

User avatar
fma38
Moderator
 
Posts: 5850
Likes: 2 posts
Liked in: 2 posts
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France
Info

by fma38 » Thu Mar 11, 2010 8:12 pm

Well, we should have forgot to change some var in the GUI...
Frédéric

PreviousNext

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests