Page 1 of 1

[Merlin/Orion] Head problems

PostPosted: Sat Nov 29, 2008 5:22 pm
by teleskop-austria
hello Paul,

> I just bought a Merlin from you, but when I switch it on the "Guide"
> button LED goes on, "Set"- and "Go"-button starts blinking.
> The Merlin does nothing.


looks like the astronomical mode is activated, all speeds are reduced and earth motion is compensated.
By pressing "Guide" and "slow" simultaneous you should return to normal mode.

hello Klaus,

> can your cable-connector PC serial RS223-->>Merlin provide 9V for an
> Aircable Bluetooth stick? Or what could be done about that?


We already have a working bluetooth prototype, working with our Ursa Minor Software. The connection will also work with Autopano, it is transparent. That means whatever communication is possible through serial port, will also work with bluetooth/USB. You plug it into the Merlin instead of the handbox, and control it wireless from the laptop. Should be available around Xmas, price around 75.-€

hello Claude,

bigwade gave us a private lesson to introduce us to the topic, using the links to this picture, and more. Thank you!

greetz Tommy

PostPosted: Sat Nov 29, 2008 10:21 pm
by Paul
teleskop-austria wrote:hello Paul,

> I just bought a Merlin from you, but when I switch it on the "Guide"
> button LED goes on, "Set"- and "Go"-button starts blinking.
> The Merlin does nothing.

looks like the astronomical mode is activated, all speeds are reduced and earth motion is compensated.
By pressing "Guide" and "slow" simultaneous you should return to normal mode.

I tried that, but Merlin behaves as before:
Some seconds after PowerOn "Guide" is red, "Set" and "Go" start blinking simultaneously :(:(

PostPosted: Sat Nov 29, 2008 11:36 pm
by teleskop-austria
hallo Paul,

hm, sometimes the behaviour of computerized mounts (in general) is erraneous if the voltage supply is somewhat different as the mount expects, so to say. Please make sure that you use a stabilized 12V power supply.

Funny to talk to Bonn in English... We will solve the problem.

schà¶ne Grüsse, Tommy

PostPosted: Sat Nov 29, 2008 11:50 pm
by fma38
This is clearly a communication problem between the head and the controller. To check what is happening, do the following steps:

1) connect your RS2S2-TTL interface to the Merlin and the original remote controller
2) launch hyperterminal on the PC (either via serial link, or using a BT converter)
3) configure a new connexion with params 9600-8N1. Then open the "File > Properties" dialog. In the "Parameters" tab, click on the "ASCII Configuration" button, and activate the first switch of the "ASCII Receive" part ("Add end of line at each new input line", or something like that)
4) launch the connexion
5) switch on the Merlin head

You should see the communication:

Code: Select all
:F1
=
:F2
=
:a1
=D3620E
:D1
=F90600
:a2
=D3620E
:D2
=F90600
:D2
=F90600

Tell us what you see.

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 11:23 am
by Paul
As I am waiting for a RS232-TTL-Converter I can't do that programmatic check.

My Multimeter tells me 12.49V for the batteries, respective 12.89V on a second set of fresh batteries.

bigwade mailed me that he had similiar problems and pressing some buttons they disappeared.
I tried that, but nothing changed.

GUIDE stays on and SET and GO are still blinking ...

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 1:18 pm
by teleskop-austria
hello Paul,

If this happens if you just plug in the handcontroller first, then power on -
then don't waste too much time on it. If it does not work like expected we are ready to send you a replacement unit tomorrow. Just email me to confirm.

schà¶ne Grüsse, Tommy

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 2:08 pm
by Paul
teleskop-austria wrote:hello Paul,

If this happens if you just plug in the handcontroller first, then power on -
then don't waste too much time on it. If it does not work like expected we are ready to send you a replacement unit tomorrow. Just email me to confirm.

schà¶ne Grüsse, Tommy

Hallo Tommy,

unabhà¤ngig von der Reihenfolge - leider bleibt es immer gleich.

No matter which sequence - same effect.

My confirm email to info@ ? or ...

Thank you very much for help.

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 3:18 pm
by teleskop-austria
hello Paul,

please use that one, teleskopaustria(a.t)gmail.com
then I will see it automatically on my desktop tomorrow.
Ah, please include your adress...

lg Tommy

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 3:36 pm
by Paul
thx,
mail is on the way

better you edit your posting and delete your mailaddy to avoid spamming ...

PostPosted: Mon Nov 14, 2011 6:10 am
by Huichowasjir
Paul wrote:bigwade mailed me that he had similiar problems and pressing some buttons they disappeared.
I tried that, but nothing changed ...

Hi Paul,

Im having the same problem. Do you remember which buttons?

Thanks.