Half more degrees problem  

Everything you need to motorize your head
User avatar
FelixAutopano
Member
 
Posts: 50
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:06 am
Location: Czech Republic

Half more degrees problem

by FelixAutopano » Fri Mar 01, 2013 8:52 am

Hello there,
I please everybody for a help.
My Merlin moves around half more degrees then the PW shows (I am connected from N800 or PC to Merlin through Kolor BT module).
For example on N800 I move the head with the ondisplay buttons vertically 30° but the head moves 45°. Horizontal 90° moves the head more than 120°. Same with presets. But the moves are precise - always the same degrees. Back and forth = always around 1.5 multiplier.
With the T&C Handcontroller it runs normal way!
Does anybody think, that it could be BT module fault?
The God is Out There

no avatar
mediavets
Moderator
 
Posts: 14285
Joined: Wed Nov 14, 2007 2:12 pm
Location: Isleham, Cambridgeshire, UK.

by mediavets » Fri Mar 01, 2013 12:36 pm

FelixAutopano wrote:Hello there,
I please everybody for a help.
My Merlin moves around half more degrees then the PW shows (I am connected from N800 or PC to Merlin through Kolor BT module).
For example on N800 I move the head with the ondisplay buttons vertically 30° but the head moves 45°. Horizontal 90° moves the head more than 120°. Same with presets. But the moves are precise - always the same degrees. Back and forth = always around 1.5 multiplier.
With the T&C Handcontroller it runs normal way!
Does anybody think, that it could be BT module fault?

I am unable to reproduce the problem you report.

I am using Papywizard v. 2.1.21 on a Nokia N800 and the Panogear/Deltawave Papymerlin Bluetooth adapter.

Did you set the Reference point (from within Papywizard) after powering up the Panogear/Merlin mount and connecting to the head and before moving using the Papywizard arrow buttons?

................

One of the things that can disturb positioning is light leaking through the bubble level on the Panogear/Merlin and affecting the optical encoder on the yaw axis. It's worth checking that the underside of the bubble level, inside the battery cover, is opaque; a bit of black sticky tape will suffice.

But this doesn't sound to be the cause of your problem because you also report problems on the the pitch axis.
Andrew Stephens
Many different Nodal Ninja and Agnos pano heads. Merlin/Panogear mount with Papywizard on Nokia Internet tablets.
Nikon D5100 and D40, Sigma 8mm f3.5 FE, Nikon 10.5mm FE, 35mm, 50mm, 18-55mm, 70-210mm. Promote control.

User avatar
FelixAutopano
Member
 
Posts: 50
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:06 am
Location: Czech Republic

by FelixAutopano » Fri Mar 01, 2013 4:14 pm

Now I've tried it with serial cable from PC PapyWizard to Merlin and everything is the same. One and half angle multipliers.
Why the hell are the angles OK with T&C handcontroller and with PW not? That's a mystery to me.
The God is Out There

User avatar
fma38
Member
 
Posts: 5827
Joined: Wed Dec 07, 2005 6:21 pm
Location: Grenoble, France

by fma38 » Sat Mar 02, 2013 12:49 pm

Can you post some logs (turn it to 'trace' before) on a few moves?
Frédéric

Canon 20D + 17-40/f4 L USM + 70-200/f4 L USM + 50/f1.4 USM
Merlin/Orion panohead + Papywizard on Nokia N800 and HP TC-1100

User avatar
FelixAutopano
Member
 
Posts: 50
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:06 am
Location: Czech Republic

by FelixAutopano » Sun Mar 03, 2013 12:09 pm

It looks like I'm out of troubles. I remebered that on the old motherboard I have had connected pins (on image). On the new motherboard it wasn't nor on returned head from service.
I shortened the pins and the problems are gone.


Last edited by FelixAutopano on Sun Mar 03, 2013 2:20 pm, edited 1 time in total.
The God is Out There

no avatar
Mateusz Malinowski
Member
 
Posts: 85
Joined: Tue Apr 19, 2011 7:46 pm
Location: Polska

by Mateusz Malinowski » Sun Mar 10, 2013 4:03 pm

FelixAutopano wrote:I remebered that on the old motherboard ...

Hi
where did you buy new part?
Last edited by Mateusz Malinowski on Sun Mar 10, 2013 4:03 pm, edited 1 time in total.

User avatar
FelixAutopano
Member
 
Posts: 50
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:06 am
Location: Czech Republic

by FelixAutopano » Mon Mar 18, 2013 5:20 pm

Mateusz Malinowski wrote:where did you buy new part?

http://www.teleskop-austria.at/shop/index.php?lng=de&m=1&kod=38&r=4&i=1
The God is Out There

no avatar
Mateusz Malinowski
Member
 
Posts: 85
Joined: Tue Apr 19, 2011 7:46 pm
Location: Polska

by Mateusz Malinowski » Fri Apr 05, 2013 12:41 pm

Felix. - what is wrong with Your old motherboard? Something (what?) not work?

User avatar
FelixAutopano
Member
 
Posts: 50
Joined: Sat Sep 26, 2009 11:06 am
Location: Czech Republic

by FelixAutopano » Wed Apr 17, 2013 11:07 am

Mateusz Malinowski wrote:Felix. - what is wrong with Your old motherboard? Something (what?) not work?

At first I've played so long inside the arm so I shortened something and buned up the motherboard (by inbuiding BT module).
With the new motherboard I've had this "half more degrees problem" and random constant-rotation fault.
With newest motherboard from service I've had only the "half more degrees problem".
The shortened pin solved my problem!
The God is Out There


Return to Motorized panohead project: Merlin, Orion & Papywizard

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest