Only quick optimization if you choose keep current value  

Share your tips and tricks here or get help with any Autopano Pro / Giga problem!
No bug reports (of any kind) in this forum!
no avatar
Roland Karlsson
Member
 
Topic author
Posts: 31
Likes: 1 post
Liked in: 0 post
Joined: Sat Jul 23, 2016 10:51 pm
Info

Only quick optimization if you choose keep current value

by Roland Karlsson » Sun Dec 17, 2017 12:36 am

Hi,

I have the problem that autopano do a bad job at finding lens parameters. But - I do know them! So, I want to insert them manually. I do that, for every image (tedious!). And, then I set that distortion shall use the current value (nice!).

And then - the optimization button is grayed out (less nice!) telling me that this is not available for keep current value. I can run quick optimization, but the result is not good.

So - then fail!

How to do now?

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2227
Likes: 1 post
Liked in: 132 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Only quick optimization if you choose keep current value

by olivierbo » Mon Dec 18, 2017 12:57 pm

Hello,

Which version of Autopano are you using and what is your lens type?

You can change all image properties for a panorama in Image properties (http://www.kolor.com/wiki-en/action/vie ... Properties), you can change them in Preferences, Image tab but the changes entered here will be applied to all the images you add to Autopano (http://www.kolor.com/wiki-en/action/vie ... ._-_Images)
Once you have entered the right parameters, Autopano will correct distortion according to the lens.

Let me know if it helps.

Best,
Olivier

no avatar
Roland Karlsson
Member
 
Topic author
Posts: 31
Likes: 1 post
Liked in: 0 post
Joined: Sat Jul 23, 2016 10:51 pm
Info

Re: Only quick optimization if you choose keep current value

by Roland Karlsson » Mon Dec 18, 2017 2:07 pm

I need to input the k1 and k2 parameters. Autopano do not get them right.

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2227
Likes: 1 post
Liked in: 132 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Only quick optimization if you choose keep current value

by olivierbo » Mon Dec 18, 2017 2:09 pm

You can't, unfortunately.

Olivier

no avatar
Roland Karlsson
Member
 
Topic author
Posts: 31
Likes: 1 post
Liked in: 0 post
Joined: Sat Jul 23, 2016 10:51 pm
Info

Re: Only quick optimization if you choose keep current value

by Roland Karlsson » Mon Dec 18, 2017 2:38 pm

At last! A definite answer :) Thanks.

Yes, it is unfortunate. Because I really need this. Autopano do not create distortion parameters with enough accuracy.

Therefore, I need to correct the images before giving them to autopano and then set - do not optimize distortion and focal length. That forces me to do an extra step that is time consuming, tedious and also (to some extent) lessens the image quality.

It is strange that forcing the distortion parameters to 0 is ok, but setting them to predefined values is not.

I really think this needs fixing.

Or - maybe the not so good distortion analysis might be fixed.


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests