Page 1 of 1

Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Fri Apr 25, 2014 5:04 pm
by vaslag
Why the delete bad control points disappeared in the CP editor window (since new major version)?

In the optimization, clean bad control points doesn't work for me.... bad points not deleted, doesn't matter the cut value....

Using OSX mavericks (updated) and autopano giga 3.5.1

Anyone with same issues?

Thanks

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Sat Apr 26, 2014 10:45 am
by vaslag
Sorry, my fault... I found how to do it with new version. Just new tools position in 3.5...

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Mon Dec 15, 2014 5:31 pm
by RenéM
Is it possible you will share the solution with other users?
I likewise can't find the way in the new versions, 3.6 and 3.7 :-(

Thank you!

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Mon Dec 15, 2014 6:50 pm
by vaslag
Write the maximum RMS you want to preserve on the right side, and press the button on the left side.

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Mon Dec 15, 2014 7:36 pm
by RenéM
Many thanks for your help vaslag :-)

However, I can't see the shown Ctrl Pts window unless I first minimizes the large CP editor window.
Is this normal, or is there something I can do differently?

When I generate a panorama from 8 pictures then I get an RMS of 1.75 when I do it in version 3.6, but when I do the same in version 3.7, so I get an RMS of 3.65.
Is it normal that RMS becomes poorer in the new version?

Thanks in advance.

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Mon Dec 15, 2014 7:46 pm
by mediavets
RenéM wrote:When I generate a panorama from 8 pictures then I get an RMS of 1.75 when I do it in version 3.6, but when I do the same in version 3.7, so I get an RMS of 3.65.
Is it normal that RMS becomes poorer in the new version?

Thanks in advance.

Yes. But not sure what sort of difference is typical.

You cannot assume that minimising RMS will produce the best stitch.

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Mon Dec 15, 2014 7:59 pm
by RenéM
Thank you for your prompt reply Mediavets.

I am a little confused because Kolors website shows that a low RMS is better.
RMS is even displayed in small colored boxes where each new color indicates an inferior quality.

It makes me obviously a bit apprehensive that a newer software makes work less good :-(

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Mon Dec 15, 2014 8:04 pm
by mediavets
In general lower is better but you should not assume that lowest is best.

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Mon Dec 15, 2014 8:20 pm
by RenéM
Thank you, I have learned a lot today :-)

My question is now fully answered.

May you all have a merry Christmas and a happy and prosperous New Year.

And once again many thanks for the help.

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Tue Dec 16, 2014 9:28 am
by Cliquetsy
This page might help you understand the RMS value: http://www.autopano.net/wiki-en/action/ ... _RMS_value

Re: Delete bad control points not working 3.5.1

PostPosted: Tue Dec 16, 2014 9:43 am
by RenéM
Thanks for the link :-)