Update Autopano Giga 3.0  

This forum is dedicated to Autopano Pro / Giga bug reports and features discussion.
Please read the posting rules before starting a topic!
User avatar
thierrydehove
Member
 
Topic author
Posts: 126
Likes: 1 post
Liked in: 1 post
Joined: Sat Mar 06, 2010 8:04 pm
Location: Delray Beach, Florida
Info

Update Autopano Giga 3.0

by thierrydehove » Fri Dec 07, 2012 9:25 pm

Hi Guys
I just updated it and I did a test with building a panoramic from my raw files: my DNG from Lightroom 4 and I got a strange profile management from AutoGiga
was not pleased with the result... any tips ?

do they have to be saved in Tiff ?

Please let me know
Many thanks, Thierry

User avatar
ThomasV
Kolor Team
 
Posts: 300
Likes: 0 post
Liked in: 1 post
Joined: Mon Aug 27, 2012 1:12 pm
Info

by ThomasV » Mon Dec 10, 2012 9:22 am

Hi Thierry,

Could you please give us more details about what is going wrong ?

Regards,
Thomas

User avatar
thierrydehove
Member
 
Topic author
Posts: 126
Likes: 1 post
Liked in: 1 post
Joined: Sat Mar 06, 2010 8:04 pm
Location: Delray Beach, Florida
Info

by thierrydehove » Mon Dec 10, 2012 12:52 pm

Hi Thomas
see below the file generated by Autopano rom my DNG
Image

and the one did by photoshop CS6
Image

Thanks in advance for your help
Thierry
Last edited by thierrydehove on Mon Dec 10, 2012 12:53 pm, edited 1 time in total.

User avatar
ThomasV
Kolor Team
 
Posts: 300
Likes: 0 post
Liked in: 1 post
Joined: Mon Aug 27, 2012 1:12 pm
Info

by ThomasV » Mon Dec 10, 2012 1:42 pm

Hi Thierry,

It remembers me this bug : http://www.kolor.com/forum/t15324-apg-3.0.0-a1-win-7-sp1-x64-minor-bugs
in which we have some bad settings in the application.
Did you install some alpha version of Autopano 3 ? If so, please uninstall Autopano, and re-install it to have a clean install.

If not, then it might be related to raw decoding parameters. You can either try to change it in 'Edit > Preferences > Images > RAW decoding', or decoding your raw files in a dedicated software (such as camera raw, or any other). The second way is the preferred one, since it will let you have a lot of control on the final result.

Hope it helps,
Thomas

User avatar
thierrydehove
Member
 
Topic author
Posts: 126
Likes: 1 post
Liked in: 1 post
Joined: Sat Mar 06, 2010 8:04 pm
Location: Delray Beach, Florida
Info

by thierrydehove » Mon Dec 10, 2012 2:55 pm

Thomas
never installed alpha of Autopano.

the problem is i am doing this pano directly via autopano giga open files and download my DNG from my hard drive
so no way I can control what is happening when autopano download those files

Thierry

User avatar
ThomasV
Kolor Team
 
Posts: 300
Likes: 0 post
Liked in: 1 post
Joined: Mon Aug 27, 2012 1:12 pm
Info

by ThomasV » Tue Dec 11, 2012 4:32 pm

Hello Thierry,

It should be a problem with raw decoding. Could you please upload some DNG to the ftp server (http://www.kolor.com/forum/t766-ftp-server) ?

Thanks,
Thomas

User avatar
thierrydehove
Member
 
Topic author
Posts: 126
Likes: 1 post
Liked in: 1 post
Joined: Sat Mar 06, 2010 8:04 pm
Location: Delray Beach, Florida
Info

by thierrydehove » Tue Dec 11, 2012 5:40 pm

Thomas
I am copying my 3 DNG to incoming, didn't find any folder so the files are _MG_5430.dng + _MG_5431.dng + _MG_5432.dng
please give me one hour to complete this process ;)

thanks so much in advance,
Thierry

User avatar
ThomasV
Kolor Team
 
Posts: 300
Likes: 0 post
Liked in: 1 post
Joined: Mon Aug 27, 2012 1:12 pm
Info

by ThomasV » Wed Dec 12, 2012 10:21 am

Hi Thierry,

The raw decoding parameters are global to the application, and therefore, we tried to have values that worked for many raw file formats. In your case, it seems that they are not as good as expected.
In Autopano parameters 'Edit > Preferences > Images > RAW decoding', you can change the values to: Gamma = 0,6 and check 'Automatic brightness'. (Before running detection)

The stitching might differ a little, and you may have to add some control points to have the desired result.

Hope it helps,
Thomas

User avatar
thierrydehove
Member
 
Topic author
Posts: 126
Likes: 1 post
Liked in: 1 post
Joined: Sat Mar 06, 2010 8:04 pm
Location: Delray Beach, Florida
Info

by thierrydehove » Wed Dec 12, 2012 12:56 pm

Thanks so much Thomas
I will appreciate, do you advise me to work with TIFF 16 bits instead ?

Thanks, Thierry

User avatar
ThomasV
Kolor Team
 
Posts: 300
Likes: 0 post
Liked in: 1 post
Joined: Mon Aug 27, 2012 1:12 pm
Info

by ThomasV » Wed Dec 12, 2012 4:23 pm

Hi Thierry,

In my own opinion, you can work safetly with TIFF. A good tiff is better than a badly decoded raw :)

Regards,
Thomas

User avatar
thierrydehove
Member
 
Topic author
Posts: 126
Likes: 1 post
Liked in: 1 post
Joined: Sat Mar 06, 2010 8:04 pm
Location: Delray Beach, Florida
Info

by thierrydehove » Wed Dec 12, 2012 4:28 pm

Thomas
Make sense ;)
what do you think about the profile ProPhoto RGB, that's the one I used when I exported my file to build my final visit ?

Many thanks, Thierry


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests