Crazy colour in older files  

This forum is dedicated to Autopano Pro / Giga bug reports and features discussion.
Please read the posting rules before starting a topic!
no avatar
mattspace
Member
 
Topic author
Posts: 41
Likes: 4 posts
Liked in: 0 post
Joined: Wed Nov 12, 2014 3:27 am
Info

Crazy colour in older files

by mattspace » Thu Feb 22, 2018 4:44 pm

Hi,

I'm finding that all my files created in versions upto and including 4.0.2 are unable to be used in subsequent versions. The colours are all over the place in the render preview, although the thumbnails / individual images all look OK. The colour problems show up in the render as well:

Image

Image

Image

Image

Image

Attempting to create new panos with the same image files does not show the problem, but I really don't want to throw away all the work I've done on positioning, masking etc.

*edit* the problem occurs with both RAW and TIFF files.

Any suggestions?

System is macOS 10.12.6, GPU: Nvidia GT120 512mb

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2138
Likes: 1 post
Liked in: 129 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by olivierbo » Fri Feb 23, 2018 10:55 am

Hi Matt,

Can you install APG 4.4.1 which is compatible with macOS Sierra? ;)
http://www.kolor.com/wiki-en/action/vie ... utopano.3F
Let me know.

Best,
Olivier

no avatar
mattspace
Member
 
Topic author
Posts: 41
Likes: 4 posts
Liked in: 0 post
Joined: Wed Nov 12, 2014 3:27 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by mattspace » Sat Feb 24, 2018 5:00 am

third screenshot, read aloud what is written in the title bar.

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2138
Likes: 1 post
Liked in: 129 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by olivierbo » Mon Feb 26, 2018 1:55 pm

Hi Matt,

Sorry for the mistake. It proves that I'm a real human being! ;)
Can you try on another system (Win or OSX/macOS)?
Did you process your files before adding them to APG? If so, which software you used?
Feel free to share/send you pictures so that I can make a test.

Cheers,
Olivier

no avatar
mattspace
Member
 
Topic author
Posts: 41
Likes: 4 posts
Liked in: 0 post
Joined: Wed Nov 12, 2014 3:27 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by mattspace » Thu Mar 01, 2018 12:10 pm

the problem shouldn't be related to my files, given it effects both RAWs and TIFFs, unless it's related to the dimensions (36mp).

the workaround seems to be to edit the APG file, and remove all the colour correction, then reapply it - which takes AAAAAGES (15-20 minutes), even longer when the files are RAWs, with progress bars that don't move, while the APG in-window spinner (the one with the blue background that looks like it's got its transparency value wrong) just keeps turning over.

The only way to tell the program hasn't frozen, is that it changes the amount of CPU it's using - which hovers from 80-120% of a system that has 2400% (dual hyperthreaded 6 core xeons) available.

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2138
Likes: 1 post
Liked in: 129 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by olivierbo » Thu Mar 01, 2018 2:40 pm

I tried with 2 D850 RAWs (up to 95MB) in APG 402, gamma/expo and color corrections. I save the project files I reopen in APG441 and did not have any issue once rendered.
I also tried with the same 2 RAWs processed in DxO Photolab (exported to TIFF) and repeat the same workflow without any problem.
iMac 10.12.6.

Can you try after you disable GPU processing (relaunch the app for the changes to take effect)?
Do you have another computer you can use to make a test?

Olivier

no avatar
mattspace
Member
 
Topic author
Posts: 41
Likes: 4 posts
Liked in: 0 post
Joined: Wed Nov 12, 2014 3:27 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by mattspace » Fri Mar 02, 2018 4:31 am

Disabling GPU rendering in APG 4.4.1 doesn't have any effect. Disabling it in 4.2.3 makes matters worse:

Image

If you download this zip file what should happen is opening the file in:

4.0 - everything ok.
4.2.3 - green with GPU on, black with GPU off
4.4.1 - green with GPU on, green with GPU off

No other computers, I'm afraid. The fact that removing the colour corrections, then reapplying them, or remaking the pano afresh with the same images, seems to make the problem go away, points to it not being the images themselves.

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2138
Likes: 1 post
Liked in: 129 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by olivierbo » Fri Mar 02, 2018 12:25 pm

Hello,

Thanks for the pictures.
I get the same issue but if I use the NEF, stitch and apply color corrections, I do not have the problem anymore so I do not know what went wrong.
I corrected gamma, exposure and color and then, I saved the .pano file I reopened that project file with APG 423 and 441. Any other correction applied?

Best,
Olivier

no avatar
mattspace
Member
 
Topic author
Posts: 41
Likes: 4 posts
Liked in: 0 post
Joined: Wed Nov 12, 2014 3:27 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by mattspace » Fri Mar 02, 2018 2:44 pm

remaking the pano afresh in the new version of APG the problem doesn't occur - it seems to be isolated to the colour corrections that are put in with pre-4.2 APG files, when you attempt to bring those files forward to a new version.

Makes me think there's something in the .pano file that's not properly compatible across versions.

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2138
Likes: 1 post
Liked in: 129 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by olivierbo » Mon Mar 05, 2018 2:54 pm

Hi matt,

if you recreate the project with APG423, you do not have any issue after opening it with APG441, right?

Cheers,
Olivier

no avatar
mattspace
Member
 
Topic author
Posts: 41
Likes: 4 posts
Liked in: 0 post
Joined: Wed Nov 12, 2014 3:27 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by mattspace » Mon Mar 05, 2018 4:04 pm

Here's attempting to detect and and create a pano with the same source files in 4.2, & 4.4.1:

Image

And here's opening the 4.2 saved file in 4.4.1

Image

User avatar
olivierbo
Kolor Team
 
Posts: 2138
Likes: 1 post
Liked in: 129 posts
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:44 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by olivierbo » Tue Mar 06, 2018 10:11 am

So, I consider there's no incompatibility issue. That said, I do not understand why your former projects have that color problem?
Is it exactly the same computer and exact same system that was used with the former versions of Autopano and the actual one? From a system to another one, there are a lot of changes that can create incompatibility (only Autopano 4.4 is compatible with Sierra for instance).

Best,
Olivier

no avatar
mattspace
Member
 
Topic author
Posts: 41
Likes: 4 posts
Liked in: 0 post
Joined: Wed Nov 12, 2014 3:27 am
Info

Re: Crazy colour in older files

by mattspace » Fri Mar 09, 2018 4:08 pm

it's a compatibility issue, insofar as I have to remove all the colour anchors from old files, and reapply them, in order to bring them to the new version of APG - isn't that the very definition of an incompatibility? the new version can't correctly read the data in the old files.

It's the same computer. the the old files were created under macOS 10.10 Yosemite, and it's now running 10.12 Sierra.


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests